Close

Despre noi

Marea Lojă Națională a României

Francmasoneria este un ordin inițiatic tradițional și universal. Ea constituie o alianță de oameni liberi și de bune moravuri, de toate originile, naționalitățile, culturile și credințele. Este o instituție filantropică, filozofică și progresivă, având ca obiect căutarea adevărului, studiul moralei și practicarea solidarității. Ea lucrează pentru îmbunătățirea materială și morală, pentru perfecționarea intelectuală și socială a umanității, pe principiile toleranței reciproce, a respectului față de ceilalți și de sine însuși, a libertății absolute a conștiinței.

Deviza Francmasoneriei este “Libertate Egalitate Fraternitate”.

Francmasoneria este o școală a înțelepciunii și virtuții. Un loc unde dragostea, grija față de cel de lângă tine și caritatea sunt concepte de bază. Francmasoneria înseamnă individulitate și lucru în echipă, fraternitate, prietenie, deschidere. Veți putea afla și aceste lucruri citind despre noi.

Ritul Scoțian Antic și Acceptat

Francmasonii se grupează în Loji (Ateliere), unde se reunesc periodic în ținute într-un cadru ritual. Practicarea și studiul ritualurilor, cercetarea aspectelor istorice, esoterice și spirituale permit Francmasonilor să se perfecționeze.

Ritualurile după care se desfășoară ținutele sunt reglementate de Rituri. Există mai multe Rituri (Francez, Memphis Misraim, Ritul Scoțian Rectificat, etc.) dar cel mai important Rit pe plan Mondial este Ritul Scoțian Antic și Acceptat.

Ritul Scoțian Antic și Acceptat este un Rit care cuprinde 33 de grade. Primele trei sunt administrate de către Mari Loji (Obediențe), care grupează o serie de Loji. Următoarele 30 de grade (de la gradul 4 la 33) sunt administrate de Supreme Consilii ale Ritului.

Marea Lojă Națională a României lucrează după Ritul Scoțian Antic și Acceptat.

Secretul masonic

Pe acest site veți putea găsi informații despre Obediența noastră și despre Francmasonerie în general. Să nu vă gândiți însă că veți găsi “secretul masonic”, pentru că acest “secret” nu este decât rezultatul parcursului de cunoaștere și inițiere al fiecărui frate mason și acest “secret” aparține fiecăruia dintre noi.

Imposibilitatea de a face public rezultatul esoteric al inițierii a alimentat în timp ideea că Francmasoneria ascunde secrete nebănuite și a alimentat o tendință antimasonică în spațiul public. Pentru multe dintre relele aparținând acestei lumi sunt găsiți vinovați francmasonii, pentru că nenumăratele teorii ale conspirației au la bază lucruri pe care unii nu pot sau nu vor să le vadă.

De aceea considerăm că sunt lucruri care merită puse în evidentă.

Masoneria o societate discretă, nu secretă

Masoneria este o societate discretă nu secretă. Asta o veți putea afla și aici unde veți putea citi multe despre ideile, crezurile și faptele noastre. Dați-ne voie totuși să nu dezvăluim tot ceea ce se întâmplă în lojile noastre. Pentru că inițierea este un drum anevoios care înseamnă efort și cunoștiințe aprofundate. Lucrurile văzute superficial pot duce la concluzii greșite. Oricum sunt în societatea noastră multe zone în care confidențialitatea este necesară și trebuie garantată: votul trebuie să fie secret, spovedania la fel, secretul profesional este de multe ori obligatoriu. Din acest motiv și din motivul libertății de exprimare, care include și dreptul la tăcere, nu veți avea acces la toate datele despre noi. Veți fi însă mirați de câte lucruri veți putea afla.

Contact