România și Francmasoneria sunt strâns legate, mai ales că în istoria noastră francmasonii au avut un rol determinant.
Începuturile masoneriei românești se pierd în negura veacurilor… dar Francmasoneria speculativă a pătruns la noi prin intermediul străinilor. Dacă avem în vedere masoneria operativă, adică acea formă a Frăției breslei constituită pe parcursul ridicării marilor catedrale din vestul Europei, putem merge cu gândul chiar și la legenda Meșterului Manole…
Istoric vorbind, secolul al XVIII-lea (când se consemnează nașterea formală a masoneriei speculative), este și cel în care putem “localiza” primele apartenențe românești la Francmasonerie. Cu contribuția secretarului princiar Anton Maria del Chiaro, în 1734 ia ființă “Loggia di Galazzi”, pentru ca un an mai târziu, să se constituie la Iași “Loja Moldova” – al cărei Venerabil ar fi fost chiar domnitorul Constantin Mavrocordat. Fondatorii sunt italieni și francezi și în cadrul atelierelor respective au fost inițiați treptat și români, aparținând marilor familii boierești ale vremii. În Muntenia, cea dintâi dată certă pe care o putem consemna este anul 1750, când francezul Louis Dabin înființează la București o lojă sub obediența Marelui Orient al Franței. Cât despre Transilvania, aflată sub stăpânirea casei de Habsburg, putem spune doar că Francmasoneria pătrunde aici pe filiera austriacă, cele dintâi loji transilvănene fiind înființate de etnici maghiari și germani care primiseră lumina în lojile vieneze…
Francmasonii au fost personalități de excepție ale României căci românii datorează ideilor francmasonice și francmasonilor în general făurirea României moderne, a Independenței, a Regatului, a Statului național unitar și suveran.
La un moment dat, Ordinul român a putut să treacă de la stadiul fărâmițării în obediențe străine la cel de Putere unică și suverană. Un ofițer al Armatei Regale reunește cea mai mare parte a lojilor românești și astfel, în septembrie 1880 a fost constituită Marea Loja Națională din România, avându-l ca Mare Maestru pe Prea Respectabilul Frate Constantin Moroiu. Dar în 1937, la cererea Regelui Carol al II lea, Francmasoneria română, aflată sub conducerea lui Jean Pangal, a intrat în adormire. șapte ani mai târziu avea să se revină asupra acestei decizii, doar pentru foarte puțin timp.
În 1948, noul regim avea să interzică Masoneria și frații români au emigrat în străinătate unde și-au continuat activitatea masonică în exil. La 27 decembrie 1989 în București supraviețuitori ai perioadei comuniste s-au reîntâlnit în fostul Templu Masonic din Str. Radu de la Afumați și au pus la cale redeșteptarea Francmasoneriei române. Ca să respectăm adevărul istoric, trebuie să spunem că Marea Lojă și-a aprins luminile chiar în casa PRF Nicu Filip 33. Mai târziu, în octombrie 1990 la Paris, Francmasonii români din exil au înființat Marea Lojă Națională Română, compusă din lojile: “România Unită”, “Steaua Dunării” și “Solidaritatea”. PRF Alexandru Paleologu, pe atunci ambasador al României la Paris, a fost ales Mare Maestru. Se știe că după Revoluție, primele inițieri la noi au fost făcute pe filiera italiano-englezo-americană și în 1990 au fost constituite primele Loji albastre. La 30 aprilie 1992 s-a realizat fuziunea celor două ramuri ale Masoneriei Române – cea modernă, datorată după 1989 Marelui Orient al Italiei și cea tradițională, reprezentată de veteranii care supraviețuiseră și care aveau girul Marii Loji a Californiei.
Moment istoric, la 24 Ianuarie 1993, trei loji aflate sub Jurisdicția Grande Oriente d’Italia (“Concordia”, “Delta Dunării” și “Nicolae Bălcescu”) au reconstituit Marea Lojă Națională din România, într-o ținută Rituală condusă de Prea Respectabilul Frate Giuliano Di Bernardo, fiind ales prin consens Fratele Nicu Filip ca Mare Maestru. Astfel am intrat în marele circuit universal… În România nu mai există acum doar o singură Obediență, reprezentativă pe plan național și internațional, francmasonii fiind adepții principiului unității în diversitate. Oamenii sunt diferiți și modul lor de a acționa este și el diferit. Însă dacă principiile sunt aceleași, nu este nimic rău în a exista o pluralitate de organizații frătești și important este cum interacționează, cu speranța de a ajunge la maturitate căci numai o evoluție continuă ne va confirma.
În cursul anului 2002 o serie de Loji aparținând Marii Loji Naționale din România se desprind, ca o acțiune de protest față de corupția care a pătruns în masonerie și formează Marea Lojă Națională a României (MLNAR). Practic în primăvara lui 2002, PRF.’. Nicu Filip convoacă o întâlnire extraordinară la Brașov unde 16 Loji hotărăsc de comun acord înființarea Marii Loji Naționale a României și îl aleg prin vot ca Mare Maestru pe F.’. Viorel Dănacu, Mare Maestru “ad vitam” fiind proclamat Nicu Filip. Dănacu a condus destinele Obedienței până în 2010 când la Conventul din mai a fost ales Mare Maestru F.’. Tudorel Nițulescu, membru fondator al obedienței. Acesta a fost urmat la conducerea MLNAR de PRF.’. S. L., începând cu anul 2013.
Din 2016 la conducerea Obedienței se află PRF.’. Daniel Roman
În toată această perioadă din 2002 până în prezent Marea Lojă Națională a României a întărit relațiile cu Marea Lojă a Franței (GLDF), obediența care a găzduit francmasoneria română în exil, pe timpul celor 45 de ani de comunism, a crescut numeric dar mai ales calitativ având recunoașteri masonice internaționale cu Mari Loji de peste hotare, este respectată și independentă iar principiile fundamentale de Libertate, Egalitate și Fraternitate au rămas la temelia Ordinului. Marea Lojă Națională a României este o asociație legal constituită, putere masonică națională, independentă și suverană, practicând Ritul Scoțian Antic și Acceptat, membră a Confederației ” Marile Loji Unite ale Europei- GLUDE”, stabilind relații fraterne cu Marile Loji din Europa care lucrează în mod regular.
Marea Lojă Națională a României este membră CIGLU
În 18 iunie 2000 la Paris, în Sala Mare a Marii Loji a Franței la încheierea Convenției sale anuale, GLdF împreună cu Marea Loja Tradițională și Simbolica Opera și Marea Lojă din Iugoslavia cunoscută sub numele de Marea Lojă Națională a Serbiei și Muntenegrului și astăzi ca Marea Lojă a Serbiei, semna actul de fondare, (având ca pilon central Ritul Scoțian Antic și Acceptat) printr-un tratat, a unei noi organizații masonice numită Confederația “Marilor Loji Unite ale Europei”(GLUDE).
Cunoscută și sub numele de CIGLU (fostă GLUDE), Confederația Marilor Loji Unite ale Europei reprezintă încă o formă de a reuni Marile Loji din Europa, având ca scop unitatea.
Pe lângă cele trei Obediențe au participat și alte 22 de delegații ale Obediențelor prietene care au asistat la nașterea noii organizații. Organizația a fost fondată pentru a permite tuturor Marilor Loji din Europa (care lucrează în mod regular) sa facă schimb de informații, idei, de a face vizite, și să vorbească ca o singură voce în cadrul Confederației.
O caracteristică a grupului nou format este că acesta este deschis numai pentru “Marile Loji care lucreaza în mod regular”
În Masoneria Europeană, aceasta înseamnă, de obicei, ca Marile Loji să adere la principiile Constituțiilor lui Anderson, sau textele vechi, să recunoască existența Marelui Arhitect al Universului, care necesită prezența unui Volum a Legii Sacre pe altar, interzicerea discuțiilor politice și religioase în cadrul Ținutelor, admițând numai bărbați în calitate de membri, și care își exercită jurisdicția asupra celor trei grade simbolice ale Masoneriei.
Scopul Confederației Internaționale a Marilor Loji Unite nu este de a deveni ”o lojă în sine” ci de a afirma un concept universal de prietenie și fraternitate masonică. Se dorește ca unificarea tuturor Marilor Loji Europene să sprijine construirea Europei dintr-o perspectivă spirituală, culturală și umanistă, umanitară și de caritate, de apropiere a competențelor masonice.
Se dorește de asemenea, să fie un ghid pentru a facilita o înțelegere universală a Masoneriei și a tradițiilor Marilor Loji Masonice, cum ar fi regularitatea, care a fost o problemă persistentă în jurisprudența masonică pentru cea mai mare parte acestui secol.
Marile Loji prezente la ceremonia de înființare a Confederației, cele din America Latină, sunt recunoscute de către Marile Loji din Statele Unite iar acestea includ Mari Loji din Brazilia și Argentina, Mexic și Uruguay.
”Confederația Internațională a Marilor Loji Unite” are ca obiect coordonarea acțiunii Marilor Loji Membre, îndeosebi în domeniile următoare:
Fiecare Mare Lojă care accede în Confederația Internațională a Marilor Loji Unite trebuie să se conformeze principiilor expuse în “Marea Cartă Masonică” pe care se sprijină tratatul Confederației.
Marea Cartă Masonică are ca obiectiv:
Principiile Confederației sunt:
Marile Obediențe care alcătuiesc Confederația sunt:
Confederația regrupează Obediențe masonice simbolice europene, din țări adiacente spațiului european sau din jurul Mării Mediterane (Europa, fiind văzută nu numai în aspectul ei geografic, dar mai presus de toate ca un simbol al umanitășii și reconcilierii), de a coordona acțiunile membrilor săi în ceea ce privește: contribuția la construirea Europei dintr-o perspectivă spirituală, culturală și umanistă, umanitară și de caritate, de apropiere a competențelor masonice.
Membrii noi ai Confederației sunt acceptați printr-o decizie luată în proportie de (¾) a membrilor existenți, în plus, sunt luate, de asemenea, în unanimitate, deciziile privind acțiunile comune umanitare sau caritabile, precum și organizarea de conferințe sau reuniuni publice, membrii Confederației întrunindu-se cel putin o dată pe an în Adunarea intitulată “Comitetul de Coordonare”.
Unele dintre scopurile Confederației au la bază următoarele propuneri: crearea unui pașaport masonic european pentru a facilita vizitele inter-obediențiale, existența sa să fie o alternativă regulară și independentă a Masoneriei de pe continent și analizarea noțiunii de etică în cadrul Marilor Loji.
Administrația Confederației este încredințată unui președinte ales pe trei ani.
Din iunie 2004 până în iunie 2007 președinte a fost ales Bernard BERTRY, Marele Maestru din Trecut al GLTSO.
În mai 2007 la 7-lea Congres a avut loc în Franța, președinte a fost ales Jean Claude BOUSQUET Mare Maestru din Trecut al Marii Loji a Franței, Bernard BERTRY fiind ales președinte de onoare iar Khaled HAMADET, secretar general.
În iunie 2010 președinte al Confederației a fost ales Alain GRASEL fost Mare Maestru al Marii Lojii a Franței (2006 = 2009) pe o durată de trei ani.
Tratate de Amiciție și Recunoaștere:
“Dacă vrei să devii mason să te uiți bine în sufletul tău, să vezi cât de mult crezi în Dumnezeu și dacă esti un om bun. Dacă este asa, înscrie-te în masonerie, ca să devi un om și mai bun.”
Art. 125. Nimeni nu poate deveni Francmason înainte de a împlini vârsta de 21 ani cu exepția fiilor de masoni care pot fi inițiați după împlinirea vârstei de 18 ani.
Pentru a putea fi inițiat candidatul trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
Extras din Constituția Marii Loji Nationale A României, votata și aprobată in plenul Conventului Anual, din data de 29 Octombrie 6011
ASSOCIATION OF MASONIC MUSEUMS, LIBRARIES AND ARCHIVES ASOCIATIA MUZEELOR, BIBLIOTECILOR ȘI ARHIVELOR MASONICE
A.M.M.L.A. este o organizație neguvernamentală, înregistrată și cu sediul social la Bruxelles, care are ca scop asigurarea unei rețele europene de muzee, biblioteci, arhive și colecții masonice, pentru a le face disponibile pentru cercetarea masonică. Un obiectiv major al A.M.M.L.A. este acela de a informa publicul, masoni și ne-masoni, de existența unor muzee și biblioteci care dețin colecții referitoare la îndelungata și bogata istorie a francmasoneriei.
A.M.M.L.A. este deschisă relațiilor cu alte instituții similare din întreaga lume, având un contact strâns cu Masonic Library and Museum Association (MLMA) din Washington D.C.
Marea Loja Națională a României este reprezentată la A.M.M.L.A. de Fr.: Dan Octavian PAUL si Fr.:Franz JANK prin Centrul de Studii și Cercetare Sistemică în Francmasonerie “TERTIA OCVLVS”. Până în prezent au participat la Congresele A.M.M.L.A. de la Bruxeles (2010), Roma (2011) și Rosenau (2013).
În 2014 lucrările A.M.M.L.A. au avut loc în Polonia, în perioada 3-6 iulie, gazdă fiind Biblioteca Universitară din Poznan